FŐOLDALRÓLUNKREGISZTRÁCIÓKAPCSOLATKERESÉSPROFILOMX
2019. április 5. (péntek) 08:49admin

GYEP - Tájékoztató egészségügyi szűrésekről

tájékoztatóegészségügyiszűrésiskolaóvodaszemüveglúdtalp
news/48_0_660.jpg

Az alábbi tájékoztató a projektben keretében megvalósuló intézményi egészségügyi szűrésekről ad felvilágosítást.

TÁJÉKOZTATÓ Egészségügyi vizsgálatok

A tevékenység a “Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia célkitűzéseivel összhangban, a leghátrányosabb helyzetű gyermekek egészségi állapotának felmérésére irányul, mellyel elősegíti a vizsgálat eredményének megfelelő ellátásba, szolgáltatásba jutását. A gyermekek helyzetének javítását szolgáló EFOP konstrukciók (Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása és az Integrált térségi gyermekprogramok) segítik a leghátrányosabb helyzetű területeken élő gyerekeket és családjaikat.

Korábbi felmérésekben a védőnők elmondása alapján egyre több a mozgásfejlődés-lemaradással, szemészeti, gasztroenterológiai, orthopédiai problémákkal küzdő gyermek. A probléma alapja, a járás területén hiányzó szakellátások miatt a szülők nem tudják elvinni a gyermekeket szűrővizsgálatokra, illetve a magas utazási költségek megterhelőek lehetnek a család számára. De ugyanígy problémát okoz a gyógyszer, gyógyászati segédeszközök beszerzése.

A program segítséget kíván nyújtani mind az orvosi felmérések mind az eszközök beszerzésében. A pályázat keretében koordinátorunkkal dr. Kecskés Ibolya gyerekorvos és a területi védőnő vizsgálja meg az óvodás és iskolás korosztályt. Az óvodás gyermekeknél fókuszban a mozgásszervi szűrések (gerincferdülés, lúdtalp) állnak, míg iskolás korosztálynál a szemvizsgálat van a középpontban. Ezeknek oka, hogy a pályázat keretében lehetőségünk van a szükséges szemüvegek lencséjének beszerzésére és „krízisalap” működik, amely lehetőséget biztosít a gyógyászati segédeszközök beszerzésére és a szakellátás felkeresés kapcsán felmerülő útiköltségek térítésére. A szűrővizsgálat alkalmával megállapított problémák további kivizsgálására Ózdon vagy Kazincbarcikán nyílik lehetőség az ottani szakrendeléseken, melyekhez a háziorvosi beutalóra van szükség. Amennyiben a szakorvos valamely eszköz beszerzésére tesz javaslatot további ügyintézés és támogatás igénylése érdekében forduljon hozzánk bizalommal.

A szemüveglencsét minden elsőosztályos gyermek számára térítésmentesen biztosítjuk, a további hozzájárulások érdekében a „krízisalap” igénybevételével lehet hozzájutni. A „krízisalap” igénylőlap kitöltése után a GYEB - albizottsága bírál el. Amennyiben a gyermekének szüksége van, bármilyen szakellátási vizsgálatra, vagy a javasolt gyógyászati segédeszköz beszerzésére keressen bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

További információk:

Péter Lászlóné Kriston Márta

Egészségügyi koordinátor

+36203977980

marti002@gmail.com  

Vissza
Hozzászólások:Még nincs hozzászólás!
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!